KP checkt: 200 liter inkt

Op twitter toonde Dap Hartmann zich een aanhanger van regel 17 uit The Elements of Style: Omit needless words (er zijn twee regels 17, dit is de eerste). Dat zou hem bij het nakijken wel 200 liter (rode?) inkt per jaar besparen.

Navraag leerde dat Dap met een vulpen nakijkt. Een snelle zoektocht leerde dat vulpeninkt in potjes van, onder meer, 60 en 80 ml wordt verkocht. Nu rekent 80 ml iets makkelijker: er gaan 12.5 van die potjes in een liter, en dus 2500 potjes in 200 liter.
Als Dap 50 weken per jaar van maandag tot en met vrijdag zit na te kijken (welk een plichtsbetrachting) dan komen die 200 liter neer op 10 potjes inkt per dag.
Ik denk dat Dap van de stijlfiguur `overdrijving’ gebruik heeft gemaakt.

Be Sociable, Share!

3 comments

Ik heb afgelopen weekend mijn tomaten gezaaid. 2/3 komt al op dus heb niet lang geduld moeten oefenen. Ook nog wat bloemen, viooltjes eigenlijk al vorige maand dus die moet ik eens gaan verspenen. Voorlopig zaai ik wel nog in plastic potjes. Ik recupereer ze telkens weer want vind het ergens ook verspilling om potjes die nog oké zijn, zomaar weg te gooien. Als ze stuk zijn gaan ze uiteraard wel naar de juiste afvalfractie in het containerpark. Zelf zaai ik zoveel mogelijk ter plaatse, zeker worteltjes. Ik vind ze niet makkelijk om te verplanten. Lukt dat bij jou wel makkelijk? Dan hoor ik graag tips

Bovendien: mijn vulpen heeft een hele brede punt, mijn vulpen lekt vaak, en ik stoot regelmatig de inktpot om. Bovendien weet ik soms niet meer wat nou de inktpot is en wat mijn glas Campari.

Ruim 16 jaar geleden deed ik deze fact check:
https://www.nrc.nl/nieuws/2002/12/30/30000-kwartjes-7620168-a1048033

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2011 TU Delft